Friday, November 22, 2013

Susah-proof

Bismillahirrahmanirrahim


Alhamdulillah, malam semalam berkesempatan mendengar pengisian dari Ustaz Emran bertajuk Titipan Rasulullah s.a.w. buat wanita

Ustaz membacakan hadith berikut:

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.” (Hadis Riwayat Al- Bukhari dan Muslim) 
  


*yang berikut merupakan pemahaman saya, bukan verbatim dari kata-kata ustaz


Ada beberapa sebab kenapa golongan fakir ramai di dalam syurga.
 
Pertamanya, mereka tidak berharta, sesuatu yang bakal dihisab oleh Allah. Harta yang menjadi kesenangan di dunia bakal dihisab dengan berat di akhirat kelak. Disoal akan sumbernya, ke mana dibelanjakannya, apa yang dimanfaatkan dari harta itu? Andai harta halal pun begitu berat amanahnya, inikan pula harta yang haram, diperoleh dari hasil penipuan, dari cara-cara yang bertentangan dengan syariat. Moga Allah memudahkan hisab kita di akhirat kelak.

Keduanya, golongan fakir ini banyak bersabar atas kesusahan yang menimpanya. Kasih Allah s.w.t. kepada hamba-Nya dizahirkan dalam bentuk ujian. Lebih banyak ujian yang ditempuhi, lebih tinggi darjatnya. Ujian itu menggugurkan dosa. Ujian itu membuka pintu-pintu hidayah Allah s.w.t. Kesenangan dunia tidak bermakna di sisi Allah. Berharta bukan bererti disayangi Allah. Senang dari ujian tidak bermaksud dihujani dengan rahmat dan redha Allah. Semoga Allah mengurniakan kita kesabaran, ketabahan dan kekuatan untuk mendepani sebarang ujian yang menimpa.

 Mengapa sikitnya wanita di dalam syurga? Pokok pangkalnya, ada dua golongan yang bersalah. Lelaki, kerana gagal menjaga amanah Allah s.w.t. Dayus dalam mendidik isteri dan anak-anak perempuan. Perempuan, kerana kalah dengan hawa nafsu sendiri. 

Wanita merupakan amanah yang perlu dipelihara oleh Allah s.w.t. dan pemeliharaan ini turut bermaksud dari azab api neraka. Secara ringkasnya, memelihara dari perkara-perkara yang mencampakkan golongan ini ke dalam api neraka. Sejelas-jelas musuh bagi wanita ialah hawa nafsu. Bagaimana hendak mendidik wanita? Dengan membayangkan kesenangan akhirat itu lebih daripada kesenangan dunia. Yakni dengan merasakan kesusahan. Mencontohi sahabiah terdahulu. Saidatina Fatimah r.a. tidak pernah memiliki khadam/pembantu sepanjang hidupnya. Zikrullah dijadikan bekalan menggantikan pembantu. Asma' Abu Bakr hidup dalam kesusahan tetapi penuh kesabaran dan ketabahan serta sentiasa tetap memelihara hati suami.

Sa'ad bin Abi Waqas r.a., gabenor kota Homs (di Syam) semasa pemerintahan Umar al-Khattab r.a., merupakan orang yang paling miskin dalam bandarnya walaupun beliau ialah gabenor. Harta milikannya hanyalah rumah kosong, satu periuk dan dua helai persalinan. Dalam seminggu, dua hari beliau akan hilang, apabila ditanya Saidina Umar r.a., beliau menggunakan dua hari tersebut untuk mencuci persalinan beliau. Subhanallah.
*tertampar dengan diri yang terlalu banyak perkara yang tidak pun benar-benar diperlukan*

Secara ringkasnya, wanita suka menurutkan hati dan perasaan melebihi perkara yang membawa ke syurga. Membaca novel cinta sehingga lupa pada al-Furqan. Marathon drama sehingga lupa akan kewajipan. Menurutkan nafsu membeli melebihi keperluan. Sehinggakan perkara agama dan syariat pun diturutkan nafsu. Hanya mengikuti pengisian agama yang turut mengandungi elemen hiburan, yang menampilkan artis-artis, yang tidak begitu serius dan penuh dengan lawak jenaka. Bukan salah sepenuhnya, tapi apabila menolak perkara-perkara yang serius, yang tidak lagi boleh bergelak ketawa, bukankah itu memilih-milih dalam beragama? Memilih yang mahu, menolak yang sukar? Astaghfirullah, moga Allah kurniakan kita kebaikan dengan kefahaman dalam beragama serta mengamalkannya.

Maka, dalam mendidik wanita, hendaklah dirasakan kesusahan kepada mereka. Bukan tidak memberikan keperluan dan sebagainya, tapi membiarkan isteri atau anak-anak turut merasakan kesusahan sedikit sebanyak. Bukan semua permintaan boleh diturutkan. Bukan semua kehendak boleh dipenuhi. Dalam mengajar indahnya akhirat, hendaklah diajarkan indahnya dunia ini sementara, susahnya di dunia juga sementara. Akhirat yang abadi itu destinasi akhir. Allahua'lam.


Islam hadir mengangkat martabat wanita
*jom jadi susah-proof i.e. tahan susah*


0 comment(s):

Popular Posts

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More