Monday, May 26, 2014

air kelapa

Nak tahu cerita tak?

Ada seorang budak ni. Dia suka sangat air kelapa tapi jarang-jarang dia dapat minum. Selalu kalau minum air manis pun, minum air teh, kopi, sirap dan yang seangkatan dengannya. Ada sekali tu, ada orang nak belanja dia minum. Orang tu tanya, nak air kopi atau air kelapa? Terpulang pada dia nak air mana. Agak-agaknya budak tu pilih air apa?

Mestilah air kelapa kan? Walaupun air kopi pun dia suka tapi air kelapa dia jarang dapat. Lagipun, dia mungkin tak dapat peluang nak minum air kelapa lagi lepas tu(sekurang-kurangnya dalam masa terdekat).

Hakikatnya, tiada siapa tahu apa rezeki yang telah diperuntukkan untuk kita di dunia ini melainkan pemilik-Nya. Dan lazimnya, kita akan pilih yang paling menguntungkan kita.

Dalam cerita di atas, yang jarang diperoleh itulah yang mahal kan? Maka itulah yang lebih berharga dan menguntungkan bagi kanak-kanak itu.

Dalam cerita kehidupan kita bagaimana? Keuntungan mana yang kita pilih? Yang sementara atau berkekalan? Yang nampak membahagiakan atau yang sememangnya satu kemenangan?

Allahu rabbi

Ya Allah, janganlah sekali-kali Engkau membiarkan kami menentukan nasib diri kami sendiri walau dalam kadar sekelip mata atau yang lebih cepat dari itu tanpa taufiq dan hidayah dari-Mu.

0 comment(s):

Popular Posts

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More